Olutta Japanista

Hypätääs ajassa taaksepäin. Seuraa Japanin olutsää. Runsaasti Asahia, Kiriniä, Suntoryä ja Sapporoa, jonka perässä seuraa semisti lämmin rintama pienpanimoita.

Japanissa tuli siis tuossa 2016 touko-kesäkuu vietettyä ja Japanin oluttarjonta tuli jossain määrin tutuksi. Japanioluiden määrä nousi Untappd:ssa 35 uniikkiin kappaleeseen.

Japanissa oluessa pitää olla vaahtoa runsaasti; oluen pitää olla kaunis

Japanin olutrintama seuraa maailmanlaajuista trendiä jossa pale lager dominoi markkinaa. Isoimmat pelurit on yllämainitut Asahi, Kirin, Sapporo ja Suntory. Muita samaan kastiin meneviä pienempiä löytyy kans melkeen joka marketin hyllystä (esim. Ebisu). Mukavana yllätyksenä monesti ravintoloissa oli jonkin edellä mainitun valmistajan lagerin lisäksi myös samalta pumpulta tumma lager tai stoutti. Ja huomasin että täällä on myös suosiossa Tsekeistäkin tuttu, Australiassa ohimennen huomaamani, half-half (haavu-haavu) -olut, eli lasillinen jossa puolet vaaleeta lageria ja puolet tummaa lageria.

Olutylläri! Ei ollut kylläkään ylläri. Perus-lageria.

Japanissa on saksalaiseen tyyliin hauska säädös joka häiritsee olut-sanan käyttöä. Oluessa on oltava 67% mallasta jotta sitä voi sanoa virallisesti "biiruksi" (ビール) eli olueksi. Ja näitä yli 67% mallasta sisältäviä oluita verotetaan rankemmin. Jos haluat tehdä halpaa olutta niin jätä maltaiden osuus pieneksi ja verotus on alhaisempi. Ja juoman nimi on "happoshu" eikä "biiru. Pienpanimo-oluet on erään kerran baarissa tapaamani tyypin mukaan usein happoshua koska se ei täytä tuota mallasvaatimusta.

Nonnii. Japanissa tosiaan on pienpanimoskene ja se on nousemaan päin. Oluet tosin oli omasta mielestä vielä aika laimeita (vetisiä). Skene on aika uusi ja ihmiset ei ole vielä varmaan tottuneet voimakkaampiin makuihin. Pitää hiljoksiin kasvattaa ihmiset maistelemaan noita oluita. Mutta paljon löytyy kyllä kaikkee ja muutamat panimot on lähteneet keulimaan ja tehneet ihan kunnolla makua oluisiin. Mutta vaan muutamat.

Note: Japanin oluista hefeweizenit oli ehdottomasti parhaita. Hyvinkinpitkälti kaikki Japanilaisten tekemät hefeweizenit oli hyviä. Saksalaisten tapaan :) Kuulin juttua että johtuu siitä että Japanilaiset on matkinut oluenteon aikoinaan suoraan ja taidokkaasti saksalaisilta.

Ehk kuuluisimman japsipienpanimon olutravintola; Hitachino

Craft beer -ravintolat oli vähän pettymys. Esim. olen itse tottunut olutravintoloissa siihen että oluita saa hieman maistella ennen ostamista. Täällä kun kyselin että saisko samplea niin vastaus oli 50-50 "ei" tai "what?". Kerran sain samplen koska tarjoilija oli amerikkalainen pienpanimo-oluiden ystävä ja hänen mielestään se on oikein. Ja toisen kerran koska kys. tarjoilija oli uusi eikä löytänyt esimiestään joten taipui lopulta antamaan maistiaisen :D Hyvä että maistoin, oli pahaa olutta se. Kys. esimies löytyi myöhemmin ja kyselin ensimmäisen oluen juotuani häneltä että saisiko maistaa erästä toista olutta mutta ei enää onnistunut ja kuulemma muutenki happy hour päällä niin kaikki on "halvempaa" joten . Meikän mielestä 10 euroo oluesta happy hourilla ei oo halpa joten en kehtais 10 euroo upottaa juomaan jota ei jaksa juoda :P Japanissa on ulkomaalaiset craft beerit aikas kalliita.

Lueskelinki yks päivä jossain Tokiossa jotain Japanin craft beer -lehteä ja siellä oli hauska juttu parista länkkäristä jotka oli muuttanu pohjois-Japaniin ja perustaneet sinne pienpanimon. En muista millään mikä se oli mutta hyvä juttu. Ja samanlaisia juttuja Japanissa syntyy kokoajan lisää. Craft beer -pöhinä on kova.

Olutautomaatti
Olutautomaatti

Lisää kuvia ja videoita löytyy muuten meikän Instagramista @darep! Kuten esim. tää video olutautomaatin käytöstä tai tää video kun tilaan jäädytetyn oluen! Saa seurata!

comments powered by Disqus