München ja Oktoberfestit

Vaikka tehtiinkin jo Itävallasta pieni syrjähyppy Saksan puolelle niin oikeesti meen eka kohde Saksassa oli München. Mä olin jo pitempään haaveillut visiitistä Etelä-Saksaan, koska oon ihan digannut aiemmista Saksan reissuista ja kuullut, että Baijerin alue on sitten ihan erilaista seutua kuin noi Pohjoisemmat mestat, joissa oon ollut. En voi sanoa, että München olisi erityisesti pettymys, mutta eipä täällä ehkä kuitenkaan mitään The juttua mulle taida olla. Helppo, suomimainen ja mun mielestä ihan turvallinen matkakohde. Saksan ykkösenä pysyy ihana Berliini, nimim. hipster-Noora.

Ekana iltana käytiin meidän majoittajan kanssa hampurilaisella (Hamburgerei, tykättiin paljonkin, eli voidaan suositella!) ja sen jälkeen pojat halus nauttia olutta ja mä halusin käydä ihan Münchenin ytimessä Marienplatzilla, joten suunnattiin keskustaan etsimään olutpaikkaa, joka pienen etsiskelyn jälkeen löytyikin. Oli hyvä ilta! Jo silloin panin merkille, että Münchenin keskustan pääkatu on oikeastaan aika kiva paikka. Jotenkin superkaunis. Rinnakkain vanhaa ja uutta. Illallakin siellä oli paljon jengiä, mutta päivällä vielä enemmän. Siitä keskusta saa vähän miinusta, mutta muuten tosi miellyttävä keskusta. Varmasti kiva paikka shoppailla myöskin!

Marienplatzilla otin illalla pari kuvaa vanhasta raatihuoneesta. On muuten aika hulppee rakennus, niin paljon pieniä yksityiskohtia!

Seuraava päivä olikin sitten reissun tähän astisesti kylmin päivä. Suomessakin taisi olla lämpimämpi. Hienoa lämpötilan vaihtelua kun samalla viikolla oli ensin saanut nauttia lähes +30 asteesta ja sen jälkeen päästiin hädin tuskin yli +10 asteen. Onneksi se oli vain se aamu ja alkupäivä kun sai palella, iltapäivällä pilvet hävisivät ja aurinko saapui lämmittämään.

Käveltiin keskustaan ja bongattiin hienoja rakennuksia. Ajk jossain vaiheessa jo selvitti, että mitä nämä oli, mutta ei just nyt muisteta enää sitä.

Marienplatzilla oli jokunen muukin tyyppi.

Ei oltu vielä käyty yhdessäkään kirkossa sisällä, joten mentiin sitten Pyhän Pietarin kirkkoon, kun sinne pääsi ilmaiseksi. 

Kirkon torniin pääsi myös kapuamaan, siitä lystistä piti maksaa 3 euroa ja eikun kiipeämään 306 porrasta kohti korkeuksia. Jos kärsii korkeanpaikankammosta niin ei välttämättä kannata lähteä kiipeilemään. Mä yleensä siedän korkeita paikkoja aika hyvin, mutta tuolla oli tosi ahdasta eikä kunnollista paksua seinämää ollenkaan. Turvakaiteet yms oli kyllä ihan hyvät, mutta silti se oli tosi "aukinaisen" oloinen.

Kun päästiin alas alkoi aurinkokin jo morjestamaan.

Meidän reissu Müncheniin meinas muutama viikko sitten peruuntua, sillä alettiin katsomaan majoituksia ja siinä vaiheessa tuli sitten tajuttua, että täällähän on sellaiset pikkukekkerit, kuin Oktoberfestit. Vähän niinkuin joka talvinen "lumi yllätti autoilijat"-juttu. Ajk onneksi sitten hoksasi, että hänellähän on yksi työkuvioista tuttu kaveri täällä duunissa ja eikun kysymään olisiko meille kattoa pariksi yöksi pään päälle. Ja olihan meille. Niin parasta ja mahtavaa, että päästiin tänne kokemaan Oktoberfestit. Ja on varmasti meille molemmille tehnyt ihan hyvää saada vähän muutakin seuraa kuin vain toisemme. 

Oktoberfesteille osallistuu vuosittain lähemmäs 6 miljoonaa heeboa, eli ei oo kyseessä mitkään minijuhlat. Onneksi väki jakautuu ihan mukavasti parin viikon ajalle. Kun saavuttiin alueelle niin mut yllätti se, että olutteltat ei oikeesti näyttäneet ollenkaan teltoilta vaan ihan oikeilta taloilta. Ovat meinaan melkoisen suuria ja jämäkästi pystytettyjä.

Me alotettiin Paulanerin teltasta. Siellä oli vielä jonkin verran iltaa alkuiltapäivästä. Tuli huomattua myös se, että miksi Saksassa kaikki diggaa oluesta. Meidän edessä istui perhe, jossa oli lapset arviolta 3- ja 6-vuotiaat ja omat tuopit oli heilläkin edessä. Myöhemmin huomasin toisessa pöydässä värieron lapsien tuopissa verrattuna aikuisten tuoppiin, eli ei se varmaankaan ihan samaa kamaa ollut, mutta aika villinnäköistä kuitenkin. Nimim. kukkahattutäti.

Festivaalialue on ihan törkeän iso ja kaljatelttojen lisäksi siellä on hurjat määrät erilaisia huvipuistolaitteita ja myyntikojuja. Alkoholia saa ostettua myös ulkopuolelta. Löytyy skumppakiskaa jne.

Käytiin sitten vielä tsekkaamassa toisen teltan tunnelmat. Bräuroslin teltassa oli paljon villimpi meno kuin Paulanerilla.

Huikee kansanjuhla kyllä, väkeä on pikkuvauvoista ja vanhuksiin, nahkahousut tai dirndl on päällä varmaan joka toisella. Ihan hauskaa katsottavaa ainakin päiväsaikaan, mutta iltasella kun sammuneita on varmaan joka pöydässä ja oksennuksia pitää varoa kävellessä niin ei välttämättä enää niin hauskaa. Me poistuttiin paikalta jo puoli viiden aikaan ja siihen mennessä oltiin muutamat sammuilijat nähty ja oksennuksia väistelty.

Hauska kokemus anyways.

Et München on ihan ookoo! Oli kiva nähä.

comments powered by Disqus