Jouluja!

Hyvää Joulua täältä Australiasta!

Me ollaan aina ennen vietetty Joulua perhepiirissä Suomessa. Nyt meidän yhdeksäs (!) yhteinen Joulu oli ihan uusi kokemus meille molemmille. Tosin olisi se Joulu ollut Suomessakin ihan erilainen, sillä perinteinen Äetsä - Noormarkku kierros ei olisi enää toteutunut, sillä Äetsänpoppoo on tamperelaistunut.

Australiassahan joulua vietetään 25.päivä. Aatto on vielä tavallinen (tai no, hemmetin vilkas!) kauppapäivä. Perinteinen joulupäivällinen on yleensä grillattua ruokaa ja moni menee rannalle joulupiknikille. Jouluruokana ainakin mereneläviä, kinkkua, kalkkunaa ja jälkkärinä jouluvanukkaita jne. 

Tässä vähän kuvia miten Joulu näkyy kaupungissa.

Flinders St:n juna-asema on yksi keskeinen paikka Melbournen keskustaa. Sen seinustalle on ripustettu jättimäinen hyvän Joulun toivotus. Se näyttää kivalta myös kauempaakin, sillä se on juuri ison tien päässä ja kun ylittää tien kaukana niin se näkyy komeasti sinnekin.
Melbournen Town Hallilla on ollut nyt joulukuussa jokaisena iltana upea valoshow. Varsinkin viikonloppuisin perheet ovat täyttäneet koko kadun pätkän. :)
En saanut kovinkaan hyvää kuvaa pimeässä, mutta Yarra-joen ylittävällä sillalla on komeat jouluvalot. Ne näyttävät kivalta päivälläkin, silloin niissä ei ole värejä. Toinen puoli on punainen ja toinen vihreä.
Bourke St. on yksi Melbournen vilkkaimmista ostoskaduista. Sen yllä on joulukellot ja tähdet olleet jo pitkään. Kadun varrella on myös paikalliset Stockmannit ja David Jonesin jouluikkuna on myöskin tosi kovassa suosiossa. Se on kuusi (vai jopa isompi?) osainen ikkuna, jossa seikkailee tänä vuonna pieni valkoinen koira. En itse käynyt katsomassa tarinaa, mutta aika moni muu kävi. Ihan hullut jonot olleet viimeaikoina katselemaan ikkunoita.
Federationilla on legoista tehtyjä joulukoristeita ja nyt parina päivänä (ja taitaa vielä tänäänkin) siellä on näytetty ilmaiseksi joululeffoja screeniltä. Eilen osuttiin paikalle juuri leffan loputtua ja ihmisiä oli ihan sikana paikan päällä. :)
Paulan kanssa eksyttiin eräänä päivänä Piparimaahan, johon oli rakennettu piparista ja sokerimassasta mini-Melbourne. Me päästiin vaan kävelemään suoraan sisälle, koska oltiin arkipäivänä liikenteessä. Ei varmaan tarvitse sanoa, että sinnekin on ollut ihan hullut jonot viimeisen viikon aikana ;)

Mites sitten meidän jouluaatto?

No ensinnäkin me muutettiin aamupäivällä. Ja aika pian muuton jälkeen Paula tuli meille. Oli tarkoituksena leipoa vähän suomiherkkuja. Kauppareissun jälkeen sitten alettiin hommiin. Tänne saatiin kunnon helteet Jouluksi, joten voitte uskoa, että oli kuuma keitellä riisipuuroa, kun uuni hohkaa lämpöä jalkoihin. Uuni on vähän paska ja se vuosi tosi paljon eikä lämmennyt yli 180 asteen. Että terkkuja vaan Martoille ja karjalanpiirakoiden 280 asteiselle uunille ;) 

Usean tunnin kokkailun jälkeen joulupöytämme näytti sitten tältä.

Olin paistanut kinkun edellisenä päivänä ja piparit oli valmiita, mutta kokkasimme: korvapuusteja ja voisilmäpullia, Ikean jyväleipää, karjalanpiirakoita ja munavoita! Kaikki onnistui ihan törkeän hyvin. Ei ehkä perinteinen jouluateria, mutta ainakin perinteistä suomiherkkua.

Aterian jälkeen katseltiin vähän joulupukin kuumaalinjaa. Paulan lähtiessä kotiin me mentiin vähän keskustan satamalle sulattelemaan kinkkua ja sen jälkeen vielä terassille nauttimaan lämpimästä kesäyöstä. Sain houkuteltua Antti-Jussin katsomaan Yarran varteen lähes kokonaista kuuta. Kuten sanottu niin ko. alue on mun lempimaisema

Tässä vielä vähän kuvia siitä mitä kokkailtiin tai ollaan kokkailtu aiemmin täällä.

Kinkku oli Leg Ham. Maksoi vaan 13 euroa. Onneksi oli halpa, sillä ei nää täällä osaa suolata kinkkuja kunnolla. Ja sinapithan täällä on kanssa ihan kuraa, joten sekään ei pelasta :D Mutta kyllähän tota kuitenkin söi! Aussilainen tapahan on keittää kinkku.
Joulutorttujakin kokeiltiin tuossa reilu viikko sitten. Oli hyviä, mutta ihan erilaisia, kuin suomalaiset tortut, eli kesällä sitten torttutalkoot :D
Riisipuuroa keittelin jo 23.päivä päivälliseksi. Facebookin aussiryhmässä suositeltiin käyttämään risottoriisiä, joten käytin sitten sitä ja oikein makoisaa tuli!
Ikean jyväleipää syötiin ekaa kertaa Ikean jouludinnerillä. Ja oli niin hyvää, että ollaan tehty sitä nyt kaksi kertaa täällä. Korvaa mun mielestä tosi hyvin ruisleivän, vinkiksi vaan muillekin ulkosuomalaisille. Ja maistuu muuten ihan hiton hyvälle lohen kanssa, eilen mä vaan unohdin ostaa lohta :D
No korvasin kinkulla! Kelpas. Ja takana kurkkii karjalanpiirakka munavoilla.

Tänään aiotaan tuhota lisää jouluherkkuja ja sen jälkeen lähdetään katsomaan bongataanko rannalta ausseja joulunvietossa.

Ihan hyvä Joulu tämäkin. 

comments powered by Disqus