Japanin ruokia

Kun puhutaan japanilaisesta ruuasta niin ekana tulee mieleen sushi. Mä söin ekan kerran sushia n. puol vuotta sitten. Tykkään kyllä esim. graavilohesta, että raaka kala ei sinäänsä pelottanut, mutta jotenkin sitä vaan oli vältellyt sushia kaikki nämä vuodet. MUTTA japanilainen ruokahan on paljon paljon muutakin.

TEMPURA:

Tempurahan on siis uppopaistettuja katkarapuja (kalaa?) ja kasviksia. Mä halusin käydä kokeilemassa tempuraa jossakin ravintolassa ja se olikin sitten ensimmäinen japanilainen ravintola. jossa täällä syötiin. Me valittiin Tensuke Tempura, joka sijaitsi ihan meidän majapaikan lähellä. Löysin paikan netistä ja luin, että siellä on yksi työntekijä, joka puhuu englantia. Eli sinne oli turvallista mennä. Saatiin ruuaksi munatempuraa riisin kanssa, sekä erilaisia kasviksia (paprikaa, kurpitsaa) ja mereneläviä paneroituna eteemme, eikä ollut edes kovinkaan kallista.

Ja jottei menis sekaisin niin Tonkatsu on paneroitua possua ja kanaversioita kutsutaan Katsuksi. Ja näille kaikille on monesti tietenkin ihan omat ravintolat.

YAKITORI:

Sitten yks mun suosikki on ehdottomasti Yakitori, eli erilaiset kanavartaat. Kun menee yakitori-ravintolaan niin on hyvä ehkä mennä paikkaan, jossa on enkkulistat, ettei vahingossa tilaa jotakin mitä ei halua. Kuten maksaa, sydäntä tai muuta sisäelintä. Tai jänteitä. Tai no, ei kai sen väliä, jos ne on hyviä. Naudan maksa on ainakin ihan ok, ainakin jos se on äitin tekemässä kastikkeessa, mutta taitaapi olla niin, että suuri osa suomalaisista vierastaa sisäelimiä? 

Mun suosikkia on kanavartaat, jossa on kananrintaa tai reittä ja jotakin hyvää grillisoosia tietenkin ja Antti-Jussi tykkää eniten kanalihapullista.

Me ollaan käyty sellaisessa ketjussa, kuin Torikizoku, se ei varmastikaan ole paras yakitoripaikka, mutta ihan kelpo. Sinne oli helppo mennä, koska ketjupaikoilla yleensä on ne enkkumenut. Sitten käytiin yhdessä pienemmässä paikassa, jota yksi suomalainen heppu meille suositteli. Se oli kiva paikka, sillä päästiin istumaan ihan grillin eteen ja nähtiin kun kokit paisteli kanavartaita. Paikan nimi oli japaniksi, joten en osaa sitä kirjoittaa. Niilläkin oli onneksi enkkunimet listassa niin saatiin sieltä sitten halutut safkat.

Ja taas, ettei helpolla pääse niin Yakiniku on vartaita, jossa on nautaa tai possua. Olikohan se pelkkää nautaa. Ja näillekin on sitten ihan erilliset ravintolat. Pitäis käydää kokeilemassa.

SUSHI:

Ja ollaanhan me toki käyty sushiallakin muutaman kerran. Mä oon vähän nynny, koska Ausseissa mun lempisushi oli kanasushi ja täällä oon tykännyt eniten sellaisista missä lohi on ollut kypsää. Mutta täältähän löytyy vaikka ja minkälaista sushia: naudalihasushia, jauhelihapihvisushia, possusushia jne. En sitten tiedä onko ne turisteja varten? Ei kai, nähtiin me paikallistenkin niitä tilaavan.

Me ollaan käyty sushilla Genki Sushi / Uobei -ravintolaketjussa. Siellä on näytöt, joihin saa kieleksi englannin ja sitten sieltä voi vaan näpytellä tilauksia keittiölle ihan itse. Kaikki tilaukset jää talteen koneelle omaan numeroon ja lähtiessä sitten mennnään oman numeron kanssa tiskille ja koneelta kaivetaan oma lasku esille. Nää on tosi helppoja eikä tartte tietää kuinka paljon haluaa syödä vaan voi tilata koko ajan erilaisia susheja naamansa eteen.

Löydettiin samalla kaavalla toimiva paikka myös Koenjista, sen nimi oli Smart Sushi. Genki Sushi on ihan törkeän halpa, kannattaa mennä. Smart Sushi oli kalliimpi, mutta ihan kelpo. Ja jos seurueessa tosiaan on joku raakaa kalaa vieroksuva niin saa niistä ranuja ja jotakin friteerattua kanaakin usein. 

Ja onhan niitä sushipaikkoja muitakin kuin ketjuja. Paljon pieniä paikkoja, joita ei olla vielä uskallettu  testata :D

TSUKEMEN:

Nuudeliruokiahan löytyy sitten kanssa miljoonia. Ramen varmmaan tunnetuimpana. Antti-Jussi oli halunnut kokeilla Tsukemen-nimistä ruokaa, joka on siis annos nuudelia, possunlihaa ja lihaliemidippiä. Mun käsittääkseni toi dippi on se mistä se nimi tulee. Mä bongasin ruuan jostakin ravintolan ikkunasta ja käytiin sitten siellä. Mä söin turvallisesti friteerattua kanaa.

PIKARUOKAKETJUJA (hamppari):

Paikallisia hamppariketjuja on First Kitchen, Lotteria ja MOS Burger. Jälkimmäinen oli levinnyt Australiaankin, mutta näistä se on ainoa, jota en oo kokeillut. FK ja Lotteria ei kumpikaan vienyt mun sydäntä, mutta ollaanpahan testattu nyt näitä paikallisia "mäkkejä".

Ja Mäkkäristä puheenollen niin kyllähän täällä niitäkin joka kulmalla on. Testattiin Mäkkärin japaniburgereita. Antti-Jussin BBQ Possu oli kai parempaa kuin mun Teriyaki Burgeri. En haluu syödä toisten.

Hampparia löytyy myös paikallisista hampurilaisravintoloista. Me kokeiltiin Koenjissa FATZ-nimistä paikkaa. Oli ihan jees burgeri.

HELPPOJA LOUNAS/PERHERAVINTOLOITA

Eksyttiin vahingossa Gusto-ketjun kahvilaan, joka olikin vähän muutakin, kuin kahvila. Jos ei uskalla kokeilla japanilaisia ravintoloita muuten niin Gusto ja Saizeriya on helppoja paikkoja, joista saa helppoja ruokia. Vähän hävettää, että ollaan käyty Gustossa kahdesti.

Niin ja ei täällä nälkään kuole kun löytyy Hooters, TGI Friday, Shake Shack, Hard Rock Cafe.... ja me ollaan tietenkin käyty niissä kaikissa. :D

Ajk on lisäksi maistanut mm. Takoyakia, jotka ovat jotakin palleroita, joissa on mustekalaa sisällä. Näyttivät halkaistanu aivan hirveiltä :D 

Ja koko reissun ajan meidän listalla on ollut Okonymiaki, jota japanilaiseksi pitsaksikin kutsutaan. Eipä siinä mun mielestä hirveesti oo mitään tekemistä pitsan kanssa. Sama muoto ehkä, mutta muuten ollaan ihan eri teillä. :D Sit haluttais käydä jossakin paikassa, missä saa paistaa lihaa itse. Ja japanilaista currya pitäisi maistaa. Ja onhan niitä. Ja on muuten ravintoloitakin.

Varsinkin Tokiossa asutaan monesti niin pienissä paikoissa, ettei  ole kunnon keittiötä niin sitten syödään ulkona. Tai ostetaan paikallisista ruokakaupoista ruokia. Ruokakaupoissa on yleensä myös mikrot, joten ruuat saa niissä lämpimiksi. Ollaan joitakin ruokakauppojen juttujakin kokeiltu.

Jostain syystä ne parhaimmat ravintolat, joihin haluaisi (ja uskaltaisi) mennä tulevat vastaan silloin kun on juuri syöny :D Mutta ei stressiä, ehtiihän sitä elämänsä aikana maistelemaan vielä vaikka ja mitä.

comments powered by Disqus