Bratislava

Kun kerran Keski-Eurooppaan lähettiin niin lähettiin sitten kunnolla tutkimaan eri maita. Kaikki on täällä niin yhdessä kasassa, että lyhyelläkin reissulla ehtii helposti tekemään retken naapurivaltioon. Me päätettiin monen muun tapaan käydä Wienistä Slovakian pääkaupunkissa, eli Bratislavassa. Junamatka Wienistä Bratislavaan kesti tunnin ja maksoi 16 euroa, halvemmallakin varmaan voisi saada? Me otettiin vaan suoraan lippuautomaatista sen ehdottoma lippu. Ja jos kaipaa kunnon elämystä niin välin voi taittaa myös vettä pitkin. Paatit olivat kuitenkin junia kalliimpia, joten kun budjettimatkalla ollaan niin valittiin halvempi vaihtoehto. 

Bratislavassa sattui olemaan just meidän valitsemana päivänä Eu:n huippukokous. Kokous järjestettiin Bratislavan linnassa, joka on kai kaupungin suosituin turistikohde. Meidänkin oli tarkoitus kavuta linnalle, mutta sinne ei nyt sitten päässyt. Mutta sain mä siitä kuvan.

Vanhan kaupungin ulkopuolelta löytyi kauniita rakennuksia ja kirkko. Otin siitä kuvan, koska pysättiin sen eteen terassille nauttimaan yhdet juomat.

Aluksi tuntui, että oltiin tultu ihan aavekaupunkiin. Ihmisiä ei näkynyt juuri missään.

Mutta vanhan kaupungin pääkadulta löydettiin sitten kaikki muut ihmiset. Bratislavassa turistit taitavat pääosin oleskella juuri tuossa, enkä ihmettele. Ravintoloita on kadun varsi täynnä ja Slovakian hinnat ovat melkoisen huokeat, että mikäpä siellä istuskellessa. Varsinkin jos on upea aurinkoinen sää.

Bratislavan linnan lisäksi suositut turistikohteet ovat vanhan kaupungin patsaat, erityisesti kaivosta kurkkiva Cumil. On kuulemma kuvatuin patsas koko kaupungissa. Eli, koska muutkin niin myös mä.

Ruoka kaupungissa on tosiaan aika halpaa, me pysähdyttiin yhteen ravintolaan, jossa lounasmenun (alkukeitto + pääruoka) sai viidellä eurolla. Jaettiin yksi setti, koska meillä ei ollut mikään hirmunälkä, sen lisäksi nautittiin kakkua. Oli mukavaa katsella ihmisiä, jotka vaelsivat kaupungissa.

Bratislavan päiväretki saattoi jäädä tämän retken viimeiseksi hellepäiväksi.

Me käytiin vielä vähän tutustumassa Bratislavan "uuteen" keskustaan. Kaikki on oikestaan yhden kadun varrella. Nautittiin halpa illallinen U Sedliaka nimisessä ravintolassa. Siellä herkuteltiin mm. Slovakian erikoisuudella, että gnoccheilla, jotka oltiin kuorrutettu juustolla ja pekonilla. Hyvä ja rasvaista, hyvää oli. 

Bratislava oli mukava pikkukaupunki, jonne ei välttämättä erikseen tulisi lähdettyä. Suosittelen kyllä päiväreissua Wienistä (tai Prahasta tai Budapestistä). Wieniin verrattuna hintataso oli halvempi, joten sieltä kannattaa päiväretkellä raahata vaikka tuliaiskaljat ja suklaat kotisuomeen. 

comments powered by Disqus